Freitag, Juni 06, 2008

Město Jičín...

...má své webové stránky: www.mujicin.cz. A na nich připomíná nedávné slavnosti způsobem, který mne donutil zase jednou napsat panu starostovi:

Vážený pane starosto!

Nevím, kolik stály letošní valdštejnské slavnosti, ale řekl bych, že měly stát ještě o pár stokorun více - pak by možná zbylo také na jejich slušnou prezentaci na webových stránkách města. Možná Vám nepřipadá tak důležitá, nicméně uvažte, prosím, že virtuálních návštěvníků může být výrazně více, než fyzicky přítomných v ony dny a v Jičíně.
Mé výhrady vůči zmiňované prezentaci jsou následující:
1. Německá verze je prostě děsivá. Dovoluji si v příloze zaslat její text s označením alespoň těch nejhrubších chyb - třeba si budete přát vědět, pod čím jste to vlastně podepsán. Pokud ostatně autor/ka "překladu" bude mít zájem, rád vysvětlím, v čem chyby dělá; než se ale němčinu doučí, měl/a by od podobných veřejných vystoupení dát ruce pryč. (Zase pro zdejší kraj typický překlad, skládaný se slovníkem v ruce a venkoncem bez pochopení textu, takže třeba z montgolfiéry vypouští vzduch, nikoli montgolfieru do vzduchu, Valdštejn namísto příjezdu do města je vzat na nebesa - atd. aj. a pod.)
2. Fotografie jsou strašné, navíc pak, jelikož jejich autor/ka očividně nedokáže fotografovat jinak, než za vydatného slunečního světla, se za snímky z roku 2008 vydávají jiné, pořízené během dřívějších valdštejnských dnů, což skutečně nezvyšuje důvěryhodnost městského webu.
Zda se někdy dočkám nějaké reakce? Nevím - mé dosavadní zkušenosti jsou ale spíše negativní. Nakonec: jako cizinec svůj hlas panu starostovi stejně dát nemohu, takže co se mnou, pravda? Ale tu šanci odpovědět mu dát musím, považuji to za slušné.

Ach ano - ty slavnosti prý stály nějakých 800 000,- Kč, doneslo se mi mezitím.

Keine Kommentare: