Montag, Juni 22, 2009

Česká televize...

... je v otázce dodržování autorských práv jinak než švorcoví Frantové, zdejší penziony nebo regionální tisk očividně až puntičkářská, ovšem takovým podivným způsobem, že mi poskytuje další důvod ji nesledovat. To mi ovšem ne každý věří, jak jsem se nedávno v hospůdce dozvěděl. Jak to tedy je?
Podle serveru digitálně.tv bych dokonce i pro příjem veřejnoprávní čt1 a čt2 potřeboval vedle nového televizoru nebo jakéhosi modulátoru nebo settopboxu ke starému (který ale, zdůrazňuji nechápavcům ještě jednou, NEMÁM!) ještě tzv. dekódovací kartu, která může stát nějakou tu tisícovku, to vše vedle běžných poplatků veřejnoprávní telce, která mne navíc bude otravovat reklamou téměř stejně, jako komerční Nova nebo Prima. ČT se to pokouší zdůvodnit, cituji: Hlavní problém je ve vysílacích právech, které jednotlivé stanici nakupují pro převzaté pořady nebo sportovní přenosy. Zahraniční filmy, seriály, ale třeba i dokumenty a sportovní utkání se prodávají vždy jen pro území státu, na kterém televize vysílá. Porušení smlouvy by provozovatele televize vyšlo draho, a proto musí zajistit, aby jeho program mohli sledovat opravdu jen obyvatelé dané země. Z toho důvodu také stanice, které nevyrábějí jen vlastní pořady a nakupují od jiných producentů, svůj signál na satelitu kódují. V České republice se to týká především plnoformátových stanic, jako je ČT 1, ČT 2, Nova či Prima. Kódované jsou i zahraniční plnoformátové, ale také speciálně zpoplatněné stanice.Platí to ale i naopak: zahraniční televize na satelitu často kódují, a tak je diváci v České republice nemohou naladit, a nebo pouze jako součást placených služeb, kdy k jejich příjmu ale stejně potřebují přístupovou kartu. Existuje ale řada výjimek, především pak německojazyčných televizních stanic, které na satelitu nekódují a čeští diváci je tak mohou bez problému přijímat i bez dekódovací karty. Jde například o německou verzi Eurosportu, za jehož příjem se u českého vysílání platí, ale také rakouskou veřejnoprávní televizi ORF či německé veřejnoprávní stanice ARD, ZDF a jejich regionální mutace.
Co tady postrádám, je vysvětlení, proč ony zmiňované německé či rakouské stanice mohou vysílat nekódovaně, stejně jako třeba už neuváděné britské, francouzské, italské, polské, arabské.., abych jmenoval jen některé. Stejně tak volně šíří své programy i řada komerčních kanálů celého světa. Kašlou na autorská práva nebo mají uzavřené jiné smlouvy?
Navíc se čt brání také sledování svých programů na netu (Proč je tam tedy dává?) - když jsem to zkusil, vybafli na mne, že musím mít Windows Media Player, min. desítku. WMP nepoužívám vůbec. A když k tomu všemu přidám ještě pochybnou kvalitu programu, dojdu k jednoznačnému výsledku: Česká televize? Děkuji, nechci! Ani veřejnoprávní, ani komerční.
A ještě k těm autorským právům: Je mi jasné, že tvorba je často také citací či obměňováním již existujícího, ne vždy jen stvořitelským aktem, ale nelíbí se mi, když někdo prostě něco zkopíruje a jediná změna je v podpise pod dílem.

Keine Kommentare: