Dienstag, November 07, 2006

podzim

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak listí padá, pan Wilda pomalu končí, proběhly volby a navštívili jsme sestru, abychom se podívali na malého Fina, kterého před několika týdny přivedla na svět (Fina? No ano, jedna z mých dvou sester se vdala za svého finského studenta, druhá si vzala svého anglického šéfa... Tedy Fina.) Jmenuje se Alexandr, zatím ale je malý.
A poněvadž mne to nemluvně nezaujalo celodenně (a taky mi ho druzí brali), měl jsem čas nahlédnout do českých novin, což jinak spíše nedělám. A dělám dobře, jak jsem se opět ujistil. Jeden citát: "...že jsem gauner hodný k pohledání." Tihle porubaní pohani jsou vážně děsiví, ale proč jim a jejich mizerné češtině dávat tolik prostoru? To v Čechách opravdu není co řešit, novinářům vládne dvanáctiměsíční okurková sezóna?
Ale abych se držel zadání (Český ráj, viz nahoře): v naší vesničce se volilo a věřte nevěřte - zvítězili ti lepší. Totiž, to bylo tak: když jsme tady v Kněžnicích koupili domeček, starosta se jmenoval Kudrnáč, místostarosta Janda, sekretářka (zapisovatelka, organizátorka a co já vím) Kudrnáčová. Pak se stal starostou Janda, vice byl Kudrnáč, sekretářka Kudrnáčová, pak byla starostkou Kudrnáčová, vice Janda a zapisovatelkou Jandová, no a nyní tedy bude pro změnu starostkou paní Kudrnáčová, v případě potřeby ji zastoupí pan Janda a mladá Jandová to sepíše nebo tak nějak. Soudím, že by bylo jen upřímné vesnici přejmenovat na Kudrnáčovy Jandovice a vyhlásit soutěž o nejlepší návrh na nový prapor.
Soutěže se samozřejmě budou moci zúčastnit pouze zde narození, protože jen ti mají ono historické povědomí a tak nějak ten cit k rodné hroudě a vůbec. A porotě ve známém složení se předloží pouze návrhy členů sboru dobrovolných hasičů a členek svazu žen, protože dobře víme, že ty ostatní nebudou stát za nic.
Takhle nějak kdosi, kdo tuto vesnici patrně nenávidí, vybíral fotografie pro webovou prezentaci Kněžnic; adresu zde neprozradím, já vůči naší vísce zášť v srdci nechovám.
Aby však nevznikl dojem, že jsem zaujat proti našim voleným zástupcům: musím říci, že od doby, co jsme ten domek tady koupili, se ve vesnici mnohé zlepšilo. Tak jsem třeba tehdy (1995, tuším) na setkání členů zastupitelstva s prostým lidem zmínil, že jsou v Evropě místa, kde se třídí odpad a blablabla. "To my dělat nebudeme", pravil pan Kudrnáč. A trvalo to jen o málo více než deset let - ve vsi jsou dva kontejnery na tříděný odpad. Inu, nikdo není doma prorokem a jinde ještě méně, pravda?
A také byl realizován nový chodník. Spolkl značnou část rozpočtu, lemuje vedlejší silnici, kde auto projede dvakrát za den (pošta) - ale vede od školky a je jen čirou náhodou, že v domech, kolem kterých prochází, bydlí paní Kudrnáčová, pan Janda a mladá Jandová.
Tak zase někdy příště.
Ach ano, a ještě k tomu podzimu:

















-----------------------------------------------------------------------------------------------

Keine Kommentare: